Een oude en gedateerde smartphone. Waarschijnlijk hebben we er allemaal wel één of meerdere in de kastlade liggen. Want wat moet je anders met een oude telefoon? Het is makkelijk als reservetoestel: voor als je nieuwe smartphone stuk gaat. Maar hoe vaak gebeurt dat nou echt?
Als je net zoals vele andere Nederlanders bent, dan blijven de oude smartphones in de lade liggen, om er nooit meer uit te komen. Of ze belanden in de doos met oude elektronica. En als je er dan toevallig een keer inkijkt, dan kom je erachter hoeveel ongebruikte elektronica je in huis hebt liggen. En misschien gooi je het vervolgens meteen in de prullenbak.
Wat te doen met een gedateerde telefoon?
Wat moet je nu doen met een oude smartphone die je niet gebruikt? Velen van ons hebben niet de gewoonte om onze oude apparaten te recyclen, maar het maakt een groot verschil voor het milieu als je recycleert in plaats van weggooit. Bovendien zijn de opties om te recyclen en verkopen overal beschikbaar, dus is er eigenlijk geen reden om het niet te doen.
Ruil het in
De fabrikanten zelf, maar ook de providers die smartphones verkopen hebben vaak inruilprogramma’s, waarbij je je oude telefoon kunt inleveren om te besparen voor de kosten van je nieuwe telefoon. En in het geval van een nieuwe smartphone, dan helpt elk klein beetje om de relatief hoge kosten iets te verlagen. Als je op het punt staat om een nieuwe smartphone te kopen, laat je dan inlichten over de mogelijkheid van inruil en vraag hoeveel je voor je oude smartphone kunt krijgen bij inruil.
Verkoop het
Inruilen is een optie, maar als je niet direct een nieuwe smartphone nodig hebt, dan kun je je oude smartphone ook gewoon verkopen. En daarvoor hoef je niet eens al je vrienden, kennissen en familie te vragen. Natuurlijk zijn er de advertentiewebsites, waar tweedehands producten elke dag van eigenaar wisselen, maar er zijn ook websites die je oude elektronica kopen.
Het voordeel van verkopen op deze wijze is dat je niet te maken hebt met onderhandelingen, meteen je geld hebt en niemand thuis hoeft te ontvangen. Het werkt heel simpel: je bekijkt online welke prijs je kunt ontvangen voor je smartphone, stuurt het toestel per post op en na de controle ontvang je je geld op je bankrekening
Recycle het
Als inruilen geen optie is en verkopen bijzonder weinig oplevert: wat dan? Weggooien is in geen enkel geval een optie. De derde optie is recyclen. De metalen die worden gebruikt in een smartphone, tablet of laptop kunnen hergebruikt worden. En aangezien dit materialen zijn die de wereld niet oneindig kan aanleveren, is recyclen de beste optie. Bovendien hoeven deze materialen niet opnieuw gemaakt te worden: het kenmerk van recycling.
Als je de smartphone bij het normale vuil aan straat zet, dan komen ze terecht op de stortplaats. En daar kunnen de materialen schade veroorzaken aan het milieu. Om dit te voorkomen kun je oude elektronica zoals smartphones op veel punten inleveren. Normaal gesproken kan dit bij elk punt waar elektronica wordt verkocht, maar ook zijn er recyclingkiosken in andere winkels waar je het kunt inleveren. Op de stortplaats van elk dorp of stad is er ook een plek waar je deze elektronica apart kunt inleveren, zodat je oude smartphone niet het milieu belast. Want dat is waar het hergebruiken van mobiele telefoons uiteindelijk om gaat.