Chianti wijn is een heldere, zure wijn die al eeuwenlang wordt gedeeld aan de Toscaanse eettafels. Het is een wijn die je met bijna elk gerecht kan combineren. Chianti is echter meer dan alleen een heerlijke tafelwijn. Een van de beste Chianti wijn (zoals Chianti Classico) is beroemd, waardevol en leeftijdswaardig, waardoor het een must-have wijn is voor iedere serieuze verzamelaar van Italiaanse wijnen. De Italiaans wijnen Barolo, Brunello, en Super Tuscans krijgen de meeste aandacht van verzamelaars en critici, terwijl de beste Chianti ook van hoge kwaliteit is. Daarom verdient een Chianti wijn ook een plaats in je wijncollectie.
Wat maakt Chianti wijn zo speciaal?
Chianti is een brede term voor elke wijn die wordt geproduceerd in de centrale Chianti regio in Toscane. Dit is een groot en divers gebied waar veel verschillende wijnen worden geproduceerd van verschillende kwaliteit. De huidige Chianti wordt verkregen uit 70 tot 100% Sangiovesedruiven en tot 10% Canaiolo. Als er andere druivensoorten in de wijn aanwezig zijn, is het meestal Cabernet Sauvignon, Syrah of Merlot of een combinatie hiervan. Chianti is zo uniek omdat elke wijnproducent een onderscheidende stijl en kenmerkende blend heeft; geen twee Chianti labels smaken precies hetzelfde.
De smaak
Chianti wijnen zijn erg divers, maar er zijn enkele klassieke smaken die veel van deze wijnen met elkaar gemeen hebben. Zo is Chianti vaak erg bloemig en kruidig op de neus, vooral in zijn jeugd. Chianti die ongeveer 10 jaar oud is ontwikkelt aardse smaken zoals leer en paddenstoelen. Deze wijnen zijn bijzonder zuur en kunnen in hun jeugd behoorlijk scherp zijn, afhankelijk van hoe hoog de kwaliteit is. Meestal smaakt een Chianti van mindere kwaliteit ronder dan hoogwaardige flessen van Chianti Classico. Het is de bedoeling dat goedkope Chianti binnen de eerste drie jaar na opening wordt gedronken, terwijl het bij Chianti Classico vijf jaar of langer kan duren voordat hij zacht wordt. Wat voor soort Chianti je ook koopt, probeer de wijn bij het eten te serveren. De zuurgraad en aardse smaken van Chianti passen perfect bij bijna elk hartig gerecht.
Kwaliteit
De kwaliteit van de Chianti wijnen is de laatste jaren toegenomen. In het begin van de jaren zeventig was er in Toscane een oververzadigde markt vol met tafelwijnen van lage kwaliteit. Daardoor waren serieuze wijnverzamelaars jarenlang niet meer geïnteresseerd in de Chianti wijn. Eind jaren zeventig veranderde dit toen een groep toegewijde Italiaanse wijnproducenten besloot hun eigen DOCG keurmerk te vormen. Deze producenten introduceerden voor het eerste Franse druiven in de regio en richtten zich op het maken van verschillende wijnen van zeer hoge kwaliteit met een lang rijpingspotentieel. Tegenwoordig zijn er een paar verschillende DOCG’s in Chianti die verschillende soorten wijn produceren, waarvan sommige uiterst waardevol zijn.
Bron: fattoria.nl