Ben je van plan om een aankoop te doen op een buitenlandse website? Het is aan te raden om je eerst goed in te lezen in een aantal zaken. Hieronder zijn een paar slimme tips weergegeven.
Let op de verzendkosten
Omdat de bestelling uit het buitenland komt, kunnen de verzendkosten hoog oplopen. Bij veel webshops verschijnen de verzendkosten pas op het eind van de bestelprocedure. Let op de financiële begrippen bij het afrekenen. Indien je woorden niet begrijpt, probeer deze dan te vertalen. Door de teksten te vertalen voorkom je onverwachtse kosten en andere onaangename verrassingen. De verzendkosten vallen vaak tussen de 9 en 20 euro per bestelling. Bepaal zelf of dit het waard is. Pakketjes die binnen Europa verstuurd worden komen vaak via Spanje, Duitsland of Frankrijk. Je hoeft hier geen extra kosten zoals invoerrechten voor te betalen. Voor pakketjes die van buiten de EU komen, moet dit wel. Tot producten tot 22 euro hoeft (nog) nog niet.
Betaal met creditkaart
Als je een aankoop doet bij een buitenlandse webshop, kun je het beste met een creditkaart betalen. Hiermee ben je namelijk op basis van een aantal voorwaarden het geld terug laten storten als een pakketje niet aankomt. In de meeste gevallen ben je hiervoor verzekerd. Betalen met PayPal is bij veel webwinkels ook mogelijk. Via deze betaalmethode is het mogelijk om binnen 180 dagen een geschil aan te vragen.
De kwaliteit van het product
Producten die uit Europa komen moeten aan dezelfde kwaliteitsnormen voldoen als in ons land. Op elektronische apparaten en op speelgoed moet bijvoorbeeld een CE-markering staan. Deze regels gelden niet voor producten van buiten de EU. De kwaliteit van deze producten kan slechter zijn dan dat je misschien verwacht. Als je van plan bent om een duur product bij een buitenlandse webwinkel te kopen, kun je eerst een testbestelling plaatsen met een goedkoop product. Zo kun je beter inschatten of de aanbieder betrouwbaar is.
Een product retouren
Als een bestelling niet naar wens is, kun je deze, net als bij Nederlandse aanbieders, retouren. Helaas zitten wel wat (onplezierige) haken en ogen aan. Zo dien je retourkosten in de meeste webwinkels zelf te betalen. Deze kosten lopen vaak op tot 8 euro tot 20 euro per bestelling. De financiële begrippen zijn ongeveer hetzelfde als bij een Nederlandse retourprocedure. Als je ervoor kiest om het te retourneren is het aan te raden om duurdere producten aangetekend te versturen. Bij pakketjes van buiten de EU sta je een stuk minder in je recht. Helaas zijn de retourprocedures vaak lang, ingewikkeld en duur. In veel gevallen loont het niet om het product terug te sturen.