De naam van het apparaat is afkomstig uit het Engels en staat voor transcutane elektrische zenuwstimulatie. Het is een unit dat werkt op batterijen dat sommige mensen gebruiken als pijnbestrijding. De TENS-eenheden doen hun werk door kleine elektrische impulsen via elektroden die met zelfklevende kussentjes op de huid van een persoon zit bevestigd.
Deze elektrische impulsen wat het apparaat afgeeft overstemmen het zenuwstelsel, die daardoor minder goed in staat is om pijnsignalen naar het ruggenmerg en de hersenen over te brengen. Daar komt nog bij dat deze elektrisch impulsen het lichaam stimuleren om zelf een natuurlijke pijnstiller ‒ endorfine genaamd ‒ aan te maken. Het apparaat helpt het signaal naar de pijnreceptoren in de hersenen te blokkeren, zodat endorfine zijn genezende werk beter kan doen.
Het TENS apparaat was, vanwege de hoge aanschafkosten, voorheen alleen maar te vinden in medische klinieken of fysiotherapie centra. Maar nu is het binnen handbereik voor iedereen om te gebruiken bij verschillende therapeutische doeleinden.
TENS-impulsen kunnen de volgende symptomen helpen behandelen:
- Nek- en rugpijn.
- Gewrichtspijn.
- Herstel pijn na operatie.
- Weeën.
- Menstruatiepijn.
Het brengt ook verlichting bij de volgende aandoeningen:
- Sportblessures.
- Rugblessures (ruggengraatletsel).
- Artritis.
- Endometriose.
- Multipele sclerose.
- Fibromyalgie.
Wat is het meest belangrijkste voordeel van dit apparaat?
TENS heeft meerdere voordelen, maar het belangrijkste is toch wel dat het een niet-invasieve methode is om de pijn te verlichten. De pijnstillende werking die mensen ervaren kunnen mogelijk de inname van pijnstillers doen verminderen, waarvan sommige nadelige bijwerkingen hebben of verslavend kunnen zijn.
De TENS-unit is klein, makkelijk mee te nemen en discreet. Je kunt hem elke dag bij je dragen, zodat je de hele dag door onmiddellijk toegang hebt tot pijnverlichting. Het is een natuurlijke medicijnvrije effectieve vorm van pijnstilling om acute en chronische pijn te behandelen zonder bijwerkingen.
Ideaal voor mensen die zoeken naar een medicijnvrije optie om de negatieve bijwerking van pijnstillers te vermijden. Je hebt zelf de controle over een apparaat en dus over je behandeling, iets wat met pijnstillers niet altijd mogelijk of haalbaar is door simpelweg de dosis te verhogen of te verlagen als het niet werkt. Chronische pijn is frustrerend en oncontroleerbaar, het gebruik van een TENS apparaat biedt controle en helpt bij de psychologische impact van dagelijks pijnbeheer.
Is TENS-therapie geschikt voor iedereen?
Hier moeten we duidelijk over zijn, nee TENS is niet geschikt voor iedereen. Heb je een geïmplanteerd apparaat, zoals een defibrillator, pacemaker of gebruik je een botgroeistimulator of een permanente bloeddrukmeter? Maak geen gebruik van TENS-therapie rond gebieden waar een elektronisch apparaat zich bevindt. Door TENS kunnen dit soort apparaten defect raken.
Heb je last van trombose of tromboflebitis? Gebruik geen TENS, het stimuleert namelijk de bloedcirculatie, waardoor het risico op het loskomen van bloedstolsel kan toenemen.
Als je hartpatiënt bent, gebruik geen TENS dicht bij de borst om hartfalen en hartritmestoornissen te voorkomen.
Hoe wordt TENS toegediend?
TENS-therapie verlicht de pijn door dat een elektrisch apparaat laagspanning stromen naar het lichaam stuurt. De elektroden(pads) worden geplaatst op de specifieke zenuwbanen in het lichaam, om de stroomimpulsen van de unit naar de zenuwen te leiden. De frequentie van de stroomimpulsen kunnen worden verhoogd of verlaagd van ongeveer 10 HZ tot 50 HZ. Een gebruikelijke sessie duurt minder dan een kwartier en kan zo vaak als nodig worden toegediend.