Een wijn wordt als biologisch omschreven als de druiven die bij de productie van een wijnproeverij worden gebruikt, onder strikte duurzaamheidsnormen zijn geteeld. Een biologische wijnproeverij zal druiven verbouwen zonder synthetische herbiciden, pesticiden, fungiciden of chemische meststoffen te gebruiken. In plaats daarvan gebruiken druivenboeren vruchtwisseling en natuurlijke pesticiden zoals beendermeel om hun druiven duurzaam te laten groeien. Als je geen synthetische nasties gebruikt wanneer je de druiven laat groeien, zullen ze niet in de wijn aanwezig zijn. Veel mensen denken dat dit de smaak en kwaliteit van de wijn verbetert. Anderen zijn gewoon toegewijd om de biologische beweging te steunen om ethische en ecologische redenen. Wanneer een wijn is gecertificeerd als zijnde “gemaakt van biologische druiven”, dan zijn de druiven die worden gebruikt om die wijn te maken afkomstig van een gecertificeerde biologische wijngaard. Sommige wijnen kunnen worden geëtiketteerd als “duurzaam geproduceerd” of “geteeld in biologische omstandigheden”. Deze wijnen zijn meestal afkomstig van wijngaarden die ervoor hebben gekozen om de biologische normen te behouden, maar niet om biologische certificering te krijgen. Wijnen worden niet biologisch geëtiketteerd, tenzij ze de juiste certificering hebben.
Voordelen van biologische wijnen
Biologische wijnen hebben een veel lagere ecologische voetafdruk. Ze kunnen aanzienlijk hogere niveaus van resveratrol bevatten. (een polyfenol met antioxiderende voordelen). Over het algemeen hebben ze een laag zwavelgehalte, wat kan helpen bij het verminderen van hoofdpijn ‘the morning after’ en ook helpt het allergische reacties te verminderen
Wat maakt een wijn biodynamisch?
Een biologisch-dynamische wijn zal geproduceerd zijn volgens biologische normen en bepaalde andere normen die met name betrekking hebben op het verbouwen van gewassen in harmonie met de natuur. Wijn die volgens deze normen wordt geproduceerd, zal een Demeter Organic-label hebben, waarmee wordt verklaard dat de wijngaard voldoet aan de internationale Demeter-normen. Demeter-landbouw vereist een actieve interesse in de natuurwetten en de wil om creatief met hen samen te werken bij dagelijkse activiteiten. Dit omvat de interactie van de zon, de maan en de sterren (bijvoorbeeld – maanbeplanting). Biodynamische preparaten worden gebruikt bij mest en compostering. Er wordt veel tijd en moeite gestoken in het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid. Sommige mensen denken dat het allemaal een beetje gek klinkt, maar het resulteert wel in authentieke, individuele wijnen die worden gemaakt door de antithese van intensieve, op chemicaliën gebaseerde landbouw.